Make your own free website on Tripod.com


Tegangan 2

dot

 
Topik-Topik
 

Home
Penghargaan
Pepejal/Cecair/Gas
Prinsip Bernoulli
Prinsip Pascal
Tekanan
Lekitan Dan Lekatan
Prinsip Archimedis
Kekenyalan
Kekuatan
Ketumpatan
Tegangan Permukaan
Mensyukuri
About Us

 

   
   

 

 

 

 

 

 

 

      Apabila suatu corong turas dicelupkan ke dalam larutan sabun, saput sabun terbentuk pada corong turas. Apabila corong turas dikeluarkan dari larutan sabun, tegangan permukaan sapur sabun menyebabkannya bergerak ke atas corong turas itu untuk mencapai luas permukaan yang minimum.

 

 

 

 

      Apabila dua tiub rerambut yang berlainan diameter dicelup ke dalam air, air naik dalam kedua-dua tiub dan membentuk suatu permukaan meniscus cekung

 

 

 

 

      Ini disebabkan oleh daya lekatan antara molekul air dengan molekul adalah lebih besar daripada daya lekitan antara molekul-molekul air.

      Oleh kerana teganagan permukaan air adalah sama dengan berat air yang naik, maka tiub yang diameternya lebih kecil mempunyai paras air yang sama tinggi.

      Apabila dua tiub rerambut yang berlainan diameter dicelup ke dalam merkuri, merkuri turun dalam kedua-dua tiub dan membentuk suatu permukaan meniskus cembung.

 

 

 

 

 

 

      Ini disebabkan daya lekitan antara molekul-molekul merkuri lebih besar daripada daya lekatan antara molekul merkuri dengan molekul kaca.

      Oleh kerana tegangan permukaan merkuri adalah sama dengan berat merkuri yang turun, maka tiub yang diameternya lebih kecil mempunyai aras merkuri yang lebih rendah.

Faktor Tegangan

[Tegangan 1][Tegangan 2][Faktor Tegangan]

 
Topik Berkaitan
 

Tegangan 1
Tegangan 2

dot

dot

Sebarang Pertanyaan Boleh Email Kepada MASZIDAH BINTI MUSA,NORAIN OMAR,NORA AZIAN DURIAT,FATEH MD YUNUS,NURHIDAYAH ARSHAD,KARTINI RAMDAN